Cirkel of spiraal?

Als kind al was ik mateloos gefascineerd door klanken en muziek maken. Ook om het geluid te ervaren, te voelen wat het met je doet. Ik speelde voornamelijk klarinet en piano en stapte op een gegeven moment over op contrabas. Ik was dol op de laagte, op de kleuren die je kon maken met het geluid, en op het enorme grote bereik in toonhoogte. Maar ook in toondiepte, waardoor je die bas overal doorheen kon horen. Wat een draagkracht en tegelijkertijd zo zacht van karakter! Intuïtief voelde ik dat ik hier meer mee uit de voeten kon en ik viel als een blok voor dit instrument.

Stemming

Waar ik me op dat moment nog niet zo bewust van was, was het feit dat snaarinstrumenten een andere stemming hebben, een natuurlijke stemming, oftewel de stemming van Pythagoras. Voor degene die het interesseert ga ik er hier dieper op in. Het gaat echter om het effect van wat het in je bewustzijn en in de buitenwereld teweeg brengt. Voor de (klank)helers onder ons erg interessant.

Gelijkzwevende stemming

Wij, in het westen, zijn doorgaans opgegroeid met de gelijkzwevende stemming. Dat wil zeggen dat een octaaf verdeeld is in 12 tonen die zich allemaal met dezelfde toonsafstand tot elkaar verhouden. Je kunt octaaf op octaaf leggen, ze zullen zuiver samenklinken. Deze stemming is bedacht en uitgevonden om samenspel te vergemakkelijken. Hij is het best hoorbaar op de piano die volgens deze stemming gestemd is. De opbouw van de tonen in een toonladder is na elkaar. Zo is de kwintencirkel ontstaan, een perfect gesloten systeem. Deze cirkel is een voorstelling om de samenhang tussen de toonsoorten in de gelijkzwevende stemming duidelijk te maken. Twee toonsoorten zijn het nauwst verwant als zij een kwint uit elkaar liggen door het grote aantal gemeenschappelijke tonen (7 van de 8).

De stemming van Pythagoras

Bij de eerder genoemde Pythagorese stemming is er een andere opbouw van de tonen. Elke toon ontstaat 5 tonen na de eerste toon. Als je bijvoorbeeld van de toon C uitgaat ontstaat er C - G - D etc. Dat is een verhouding van 3:2 is 1,5. Als alle 12 tonen geboren zijn dan is het octaaf iets groter. Het past niet binnen het geheel van het octaaf zoals wij dat kennen omdat de onderlinge afstanden anders zijn. Hier gaat de kwintencirkel dan ook niet op, en wat er dan ontstaat is een spiraal!

De natuurlijke wetten van het universum

Waarom is dit belangrijk? Deze laatste natuurlijke stemming verhoudt zich tot de natuurlijke wetten van het universum. Tot de heilige geometrie; de geometrische blauwdruk waarop alle leven kan ontstaan en gebouwd is. Dit wil ook zeggen tot in alle dimensies, alle dimensies worden hiermee beschikbaar! Denk bijvoorbeeld aan ons spiraalvormig DNA. Een spiraal kan tot in het oneindige door evalueren. Vandaar dat een natuurlijke stemming zoveel meer effect teweeg brengt in bijvoorbeeld healing sessies. Natuurlijk zijn er nog meer factoren die hierbij een rol spelen zoals het bewustzijn, het invoelingsvermogen en de intentie van de speler. Maar ik heb inmiddels door de jaren heen zo vaak het effect kunnen zien van een natuurlijke stemming, zelfs op plekken waar mensen niet speciaal naar heling op zoek zijn.

Voelen

Waar het om gaat is of je intuïtief kunt voelen waar dit over gaat.
Neem even een moment, maak contact met je lichaam en adem tot diep in je buik. Stel je in gedachten een cirkel voor, ga na, wat VOEL je bij een cirkel? Stel je vervolgens een spiraal voor, wat VOEL je bij een spiraal? En wat doet dit met je op meerdere niveau's, zowel mentaal als emotioneel, en in je bewustzijn?

Een uitdijend universum

De laatste jaren worden mensen wakker en komt het steeds meer in het collectieve bewustzijn dat geluid de oerbron van alles is. En dus ook het voertuig bij uitstek om in te zetten voor transformatie en heling, voor het ontwikkelen van nieuwe technieken in vervoer bijv., en om te creëren en manifesteren. We hebben de keuze of we in de cirkel blijven of eruit stappen en onze oneindige natuur claimen, en als de ongelimiteerde wezens die we zijn een nieuwe toekomst scheppen. In een oneindig doorgaande beweging in een uitdijend universum.

Wat ervaar jij bij een cirkel, en wat bij een spiraal? Wat doet het met je? Ik hoor het graag, je kunt het hieronder delen,

hart- en buikgroet,
Rozemarie

FacebooklinkedinFacebooklinkedin

2 gedachten over “Cirkel of spiraal?”

  1. Reuze interessant! Ik kies uiteraard de spiraal, voelt veel dynamischer en spannender. De cirkel voelt veilig maar na een tijdje beperkend. De spiraal belooft groei en oneindigheid. Top!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.