Intentie, Presentie en Resonantievelden

Enige tijd geleden kwam ik iets tegen in het boek ‘ De Levende Klank, stem en lichaam in resonantie ‘ van Yvonne de Bruijn. Ze geeft op een bepaalde manier woorden aan haar ervaring als ze voor zichzelf en anderen met haar stem werkt. Ja precies, ging er door me heen, dat is wat ik ook al jaren ervaar!
 

Zero Point Field

Ze vraagt zich af of het zo zou kunnen zijn dat het Zero Point Field (of het nulpuntenveld, dit is een resonantieveld dat bestaat uit microscopisch kleine vibraties in de lege ruimte tussen alle materie in het hele universum) haar klanken ondersteunen. Dit kan ze waarnemen en horen tijdens het zingen, ze omschrijft het als dat de klanken helder en briljant worden. Voorwaarde hiervoor is een totaal aanwezig zijn, of presentie, van degene die klank maakt, en horen welke klanken door hem of haar heen willen klinken. Zonder enige verwachtingen, ideeën of intenties daaraan te verbinden, en zonder ego.
 

waterkringen

 

Resonantie

Dit zelfde ervaar ik als uitvoerend musicus, en ook als therapeut als ik met klank en mensen werk. Ik heb mezelf jarenlang getraind om volledig in het moment aanwezig te zijn en te laten klinken wat wil klinken. Mijn ikje eruit. Als ik mijn ervaringen als contrabassiste neem is het opvallend wat een resonantie en helderheid er dan ontstaan. Mijn instrument, mijn contrabas, gaat enorm zingen. En het maakt niet uit waar ik op dat moment ben en in wat voor situatie. De ruimtes en gebouwen waarin alles plaats vindt zijn iedere keer zeer verschillend. Het kan gaan om een voorstelling met dansers, een concert met een band of solo, in een workshop, of in een sessie met een cliënt. Alles staat of valt met mijn innerlijke staat van zijn.

 

LasloodsOp de afbeelding sta ik in de oude lasloods aan de haven in Vlissingen. Mijn bas en ik konden er geen genoeg van krijgen,  zo mooi is de resonantie in deze ruimte. Opmerkelijk in zo’n open industriële ruimte waar de wind letterlijk doorheen waait.
 

Intentie

Ik wil graag even terug komen op het woord intentie, en het meer definiëren. In vele boeken over heling en klank wordt melding gemaakt van het feit dat intentie plus frequentie heling tot gevolg heeft. Dit is waar zolang je (onzuivere) ego niet meedoet. Als je met klank werkt, of dat nu voor jezelf, voor andere mensen, of voor de natuur etc. is, zul je merken dat het niet werkt zodra je verwachtingen hebt, of je wil erop legt, omdat je (vanuit je ego) resultaat wilt zien. Een intentie zet je vanuit je Hoger Zelf, niet vanuit je ego. Intentie is de uitlijning met het doel van je Hoger Zelf. Het Hoger Zelf kun je zien als een poort waardoor je als mens verbonden bent met de Bron d.m.v. je intuïtie. Kortom dit heeft alles met integriteit, en met integer zijn, te maken.
 

Bewustzijn

Het feit dat je, bijv. als therapeut en cliënt, überhaupt bij elkaar komt om met klank te werken houdt al een zekere intentie in. Kennelijk is er ergens een disbalans die om oplossing vraagt. Intentie is er wel degelijk, maar niet op een persoonlijk niveau. Als je er dan sec naar kijkt is de bereidheid van beiden om de klank die op dat moment wil klinken waar te nemen en te ervaren, plus de bereidheid volkomen in het nu aanwezig te zijn zonder oordelen en verwachtingen, alles wat intentie inhoudt. Dat vraagt om een bepaald niveau van bewustzijn. Met name lichaamsbewustzijn en helder waarnemen. Ook is er geen sprake van een actieve (degene die klank maakt) en passieve (de ontvanger van klank) rol. De klank vraagt en nodigt alle aanwezigen uit om vanuit gelijkwaardigheid en co-creatie volledig in het moment te horen en waar te nemen, that is all.
 
Conclusie: Het volledig aanwezig zijn in het nu, vanuit een identificatie met de Bron in je, opent een enorme potentie voor heling. Als jij je opent, opent het universum zich met jou. Het proces van heling houdt in dat de natuurlijke ordening, of balans, van het veld waar je mee werkt (een ander persoon, energie van een ruimte etc.) zich weer kan hervinden. De klanken en de heling worden als het ware door het hele universum ondersteund omdat jij als persoon niet in de weg staat. Wat mij betreft, ik kan niet wachten tot ieder mens die dat wenst dit  potentieel inzet. Meer hierover in een volgend blog.
 
Literatuur: De Levende Klank – Yvonne de Bruijn

 

 

FacebooklinkedinFacebooklinkedin

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.