Klank schept vorm

Ik had er nooit zoveel mee, met cymatica. Je hebt het vast wel vaker gezien op internet of YouTube. Er staan talloze video's op die cymatica, de geometrie van geluid, laten zien. De klank of het geluid zelf vond ik altijd interessanter. Tot ik er eens dieper in ging duiken en beter ging kijken wat er met klank in beweging wordt gezet.

Afbeeldingen en foto's van cymatica zijn 2-dimensionaal. In werkelijkheid zijn deze "geluids-mandala's" zoals een collega van mij ze noemt, 3-dimensionaal. Als je van boven in een bakje met water kijkt waar een toon-frequentie doorheen gestuurd wordt, zie je een geometrische vorm. Binnen deze vorm circuleert het water allerlei kanten op, met in elk patroon in het midden een soort 'zwart gat'.

Als je bedenkt dat wij mensen, en ook de Aarde, voor zo'n 70% uit water bestaan, kun je je voorstellen wat geluid en klank voor invloed kunnen hebben in je fysieke lichaam en in de Aarde. En van daaruit op je subtiele lichamen; op je energie, je emoties, je psyche en je bewustzijn.

Wees je ervan bewust dat als je een 'still' ziet, dat is een foto die genomen is van geometrie veroorzaakt door geluid, een momentopname is van een bewegend beeld. Zo'n momentopname is het vangen van frequentie en licht. Je kunt ook gemakkelijk zelf een filmpje van cymatica maken. Alles wat je nodig hebt is een bakje met water, akoestisch of digitaal gegenereerd geluid, eventueel een extra lamp om het geheel goed in beeld te brengen, en een mobiele telefoon om te filmen. Er wordt een verborgen wereld zichtbaar die ongelofelijk veel invloed op ons kan uitoefenen! En stel je eens voor hoe verdiepend het kan werken als je bijvoorbeeld tijdens een concert tegelijkertijd de geometrische beelden kan zien van de klank die gemaakt wordt. Of als je een foto van zo'n momentopname aan de muur hangt thuis, of in openbare gebouwen.

De foto's in dit blog zijn van Linden Gledhill die zich de laatste jaren gespecialiseerd heeft in het fotograferen van cymatica. De oppervlakte van het water verlicht hij met LED lampjes en hij gebruikt een high speed camera.

 

FacebooklinkedinFacebooklinkedin

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.