Kwetsbaarheid en je Innerlijke Kind

Kwetsbaar zijn. Vaak vinden we het eng. Want ja, je kunt zomaar een deksel op je neus krijgen, en dat voelt niet fijn. Voor je het in de gaten hebt sluit je je automatisch af, doe je wat luikjes dicht. Dat is veiliger, en je kunt weer door met waar je mee bezig bent.
 
Wat en wie is kwetsbaar? Vaak is dat het verwonde innerlijke kind in jou dat signalen afgeeft; wegwezen, stil zijn, sla om je heen, niet opvallen, glimlachen, pas je aan.
Natuurlijk zijn er situaties waar je zonder meer als volwassene beslist en ingrijpt. Maar wat als de situatie, het ‘gevaar’, niet in proportie is met je reactie en het een conditionering is? Een automatisme wat jou op je plek houdt, en waardoor je in je groei als mens op alle lagen, fysiek, psychisch, emotioneel en spiritueel, tegengehouden wordt?
 

 

Aanwezig zijn

Het betekent dat je met je bewustzijn in situaties die je als minder aangenaam ervaart uit je lichaam ‘floept’, waardoor je minder hoeft te voelen. In mijn vorige blog (“Je Innerlijke Kind als toegang tot je Multidimensionale Zelven”) noemde ik de keuze die je hebt, inkrimpen of expanderen, en wat voor gevolgen het je verbinden met je multidimensionale velden heeft voor je lichaam en geestkracht. Deze velden, dit licht, toelaten in je systeem betekent dat je meer en meer aanwezig bent in je lichaam en op aarde. ‘Aanwezig zijn’ is synoniem voor ‘voelen’, je bent aanwezig in je emotionele lichaam. Alles voelend en tegelijkertijd observerend.
 
Ik beschouwde en ervoer mezelf altijd als goed geaard. Totdat ik ineens begreep, door een terloopse opmerking van iemand, dat ik er meer uitfloepte dan ik dacht. Bovendien werd het steeds pijnlijker voor mijn systeem om delen van mezelf af te sluiten, wat puur door oude conditionering gebeurde. Ik nam een besluit om te proberen de tegenovergestelde beweging te maken door bewust aanwezig te blijven.
 

Innerlijke kind

Ik kan me in het bijzonder een situatie herinneren waarbij ik aan een cursus zou deelnemen. De cursus ging over het coachen van kinderen, en hierbij kwam dus vooral je eigen innerlijke kind aan bod. Ik voelde het ongemak van mijn verwonde innerlijke kind al weken van tevoren opborrelen, maar mijn volwassen ik begreep dat dit een kans was om ergens doorheen te breken. Ongeveer een week voor de start van de cursus wilde mijn verwonde innerlijke kind, laat ik haar Roosje noemen, ervandoor. ‘ Bekijk jij het maar, ik heb het wel gezien hier, laat me met rust’, zei ze. Maar ik bleef haar met 1 hand vasthouden en stond haar niet toe om zich terug te trekken.
 
Roosje komt in een spagaat, en de spanning en angst worden steeds groter. De dag voor de cursus weet ik me geen raad meer met mezelf. Zo ken ik mezelf niet, ik kan het niet anders omschrijven dan dat ik me ‘absolutely terrified’ voel en volkomen verkrampt. Toch blijf ik Roosje vasthouden want ik wil ook dolgraag uit mijn cirkeltje stappen.
 

 
Ik ga naar de cursus en vertel hoe ik me voel. Er is acceptatie in de ruimte, en veiligheid, gelijkwaardigheid, vertrouwen, rust, en openheid. Alles kan er zijn. En er is liefde. In mezelf, voor mezelf, voor de ander en van de ander die Ik Ben. Dit maakt dat ik heel voorzichtig, stapje voor stapje, kan ontdooien. En hoewel Roosje bang is wil ze toch spelen. Ze wil het kind in de ander ontmoeten, altijd. En tijdens dit hele proces voor, tijdens, en na de cursus is mijn volwassen zelf observerend en liefdevol aanwezig. ALLE emoties accepterend.
 

Je licht integreren

Aanwezig zijn is in feite in staat zijn je licht in je lichaam te integreren. En voelen, voelen, voelen, voelen, en dat als hoogste prioriteit nemen. Daar is moed voor nodig, en, in eerste instantie, een veilige omgeving. Maar als je eenmaal uit je holletje gekomen bent, en je blijkt nog steeds ongedeerd, sterker nog, je bent een stuk opgeruimder, blijer, energieker en liefdevoller, dan houdt niets je meer tegen en ligt de wereld en de kosmos voor je open.
 

 

Kwetsbaarheid is pure power

Mijn conclusie is dan ook dat kwetsbaarheid pure power is. Kwetsbaar zijn wijst je de weg naar je ware zelf. Door je verwonde innerlijke kind te erkennen maak je de weg vrij voor het natuurlijke magische kind in jou. Je kunt er nu bij zijn als volwassene en ervoor kiezen om er op toe te zien dat deze diamant in jou steeds meer kan gaan schitteren.
 
Ik heb ooit een gedicht geschreven voor mezelf om me eraan te herinneren om, ongeacht de omstandigheden, altijd aanwezig te zijn:
 
To walk on earth, I need to be here
To see the flowers, I need to be here
 
To move through space, I need to be here
To meet the other, I need to be here
 
To feel my fear, I need to be here
To feel my love, I need to be here
 
To see myself, I need to be here
Through the other, I need to be here

FacebooklinkedinFacebooklinkedin

4 gedachten over “Kwetsbaarheid en je Innerlijke Kind”

  1. Een jaar of 5 geleden had ik pas voor het eerst gehoord over het innerlijke kind, dankzij henri en mezelf heb ik hier zoveel aan gehad, mijn hele leven is anders, mijn energie , kracht, plezier en ik laat gevoel weer toe. Wow hoe gewelig is dat. Super dat je je hiervoor inzet. Erg mooi

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.