Multidimensionaliteit en Autisme

Al jaren lang wordt ik getriggerd door het woord ‘autisme’. Zonder precies de betekenis ervan te weten gaat er van alles bij me ‘aanstaan’ als het woord ter sprake komt. Ik heb me verdiept in boeken met dit onderwerp, films gekeken en mensen gesproken. En toch haakte ik vaak af, omdat voor mijn gevoel de informatie niet helemaal de lading dekte. Ik miste de spirituele invalshoek.
 
Op een dag kreeg ik een telefoontje van een jongeman die vroeg om een informerend gesprek. Ik had in eerste instantie niets in de gaten, totdat er wat dingen mis gingen in de communicatie. Hij legde uit dat hij door zijn autisme soms heftig kon reageren. Er vielen een heleboel kwartjes bij mij en die bleven vallen tijdens ons gesprek. Het was hartverscheurend om te ervaren hoe schrijnend de behoefte was aan een luisterend oor en hulp. Door zijn enorme multidimensionale bewustzijn (het aanwezig zijn in, en ervaren van verschillende dimensies tegelijkertijd)  was het uiterst moeilijk voor hem om te aarden.
 
Ik ging spontaan tonen in de telefoon, het zingen van losse tonen die hun uitwerking hebben in de aura. Muziek en klanken kunnen een grote rol spelen om meer in balans te komen en, als je daarvoor kiest, om te aarden. Hij kon het effect dat het bij hem teweeg bracht haarfijn aan mij terug geven.
 

 

Autisme een contact-stoornis?

Dit is een voorbeeld wat voor mij het vermoeden bevestigt dat autisme in wezen geen contact-stoornis is maar een aardings-probleem. Het is gewoonweg lastig of bijna onmogelijk om letterlijk een voet aan de grond te krijgen als je zo open staat en in verbinding bent met hogere, en liefdevollere, dimensies. De energieën hier op Aarde evolueren in een rap tempo, maar vaak genoeg is de omgeving waarin je verkeert er nog niet klaar voor, niet liefdevol genoeg, om al je multidimensionale velden te ontvangen zodat je je kunt verbinden met de Aarde. Iets waar HSP-ers (high sensitive persons) ook last van hebben, al is dat in mindere mate.
 
Er is een enorme variatie in hooggevoeligheid als je kijkt op de schaal met aan de ene kant de neurotypical (iemand die geen ontwikkelingsstoornis of –achterstand, diagnose of label heeft), en aan de andere kant iemand op het autisme-spectrum. Merel Boogaard, die als jong volwassene de diagnose het syndroom van Asperger kreeg, schrijft hierover in haar boek ‘Anders kijken naar autisme’. Een aanrader als het onderwerp je interesseert, ook omdat zij als een van de weinigen vanuit een meer spiritueel gezichtspunt naar autisme kijkt. Iedere HSP-er zal zich in de verschillende kenmerken van autisme min of meer kunnen herkennen; prikkels worden diepgaander verwerkt dan de gemiddelde mens, het hebben van een sterke intuïtie, er is veel behoefte aan alleen zijn en rust, met gemak door mensen heen kunnen kijken als ze onoprechte bedoelingen of dubbele agenda’s hebben, je afschermen van lawaai en drukte omdat je daar heel moe van wordt of omdat het een probleem is voor je concentratie.
 


 

Wat is normaal?

Wij mensen zijn multidimensionale wezens en ik ben ervan overtuigd dat we allemaal naar deze staat van zijn, van extreme hooggevoeligheid, toe groeien. Zodat wat nu als neurotypical aangemerkt wordt opnieuw gedefinieerd moet worden, nl. een zelfgerealiseerd mens waarbij extreme hooggevoeligheid en een multidimensionaal bewustzijn samenvallen en geankerd kunnen worden op deze Aarde, omdat het een ‘normale’ staat van zijn geworden is.
 

Hebben labels nut?

Je zou kunnen denken, waarom dan al deze labels; ASS, Kanner autisme, het syndroom van Asperger, ADHD etc.?
Aan de ene kant vind ik er veel voor te zeggen om door de labels heen te kijken, zodat het grotere plaatje zichtbaar wordt, nl. een collectief evoluerend menselijk bewustzijn, wat gelijk opgaat met de stijgende frequenties van de Aarde-energieën. Aan de andere kant heeft het wel degelijk zin om gebruik te maken van deze labels, juist ter bescherming van mensen die problemen hebben met aarden. Lees, met het vinden en behouden van betaald werk, een partner, een sociaal netwerk. Kortom om mee te kunnen doen in deze maatschappij, die kennelijk nog niet klaar voor ze is. Zodat er bewustzijn ontstaat over wat extreem hooggevoelig of autistisch zijn inhoudt, en over wat er nodig is om een leven op te kunnen bouwen.
 
Ik ga voor beide opties.

FacebooklinkedinFacebooklinkedin

11 gedachten over “Multidimensionaliteit en Autisme”

 1. Diep geraakt ben ik door je blog, wat een zuivere resonantie met de kern en dat kunnen verwoorden op een heerlijk concrete, liefdevolle manier. Dankjewel Rozemarie.Ingeschreven voor je videolessen.

  Beantwoorden
 2. Mooi omschreven, en o zo herkenbaar in mijn zoon, diagnose PDD-NOS.
  hij wordt 16, en het gaat goed met hem. Dankzij het etiket altijd hulp gehad, wat ons veel heeft gebracht.

  Groetjes jeannette

  Beantwoorden
 3. Dag Rozemarie. Bedankt voor je stuk . Ik werd ook altijd getriggerd door het woord autisme en zei vaak het bestaat niet de kinderen zijn spiritueel zonder te weten waar het probleem nu werkelijk ligt waardoor se kinderen deze verschijnselen laten zien dat maakt jouw stuk goed inzichtelijk en dat het daarom goed naast elkaar kan bestaan. Je kunt ouders en kinderen heel praktisch helpen Door ze adviezen te geven om te aarden waardoor de verschijnselen op de achtergrond verdwijnen . Dus Dank je wel daarvoor. Groet Joost van Berkom

  Beantwoorden
 4. Mijn zoon van 22 is door een moeilijk dal gegaan van psychose en verward zijn. Nu gaat het goed met hem, zelf eruit gekomen door mediteren wat hij nog steeds het liefste doet. Maar herinner nog heel goed toen hij zo verward was hoe hij de boomwortels vast omklemde om te kunnen overleven. Nu begrijp ik zo veel meer hoe hij probeerde te overleven. Ben giga trots op hem hoe hij zich eruit worstelde. En geloof dat hij de wereld genoeg te bieden heeft te beginnen bij mij.

  Beantwoorden
  • Dank je Anna voor je reactie, ik ben heel blij dat het goed gaat met je zoon, en ja ik weet het zeker dat hij de wereld heel veel te bieden heeft!

   Beantwoorden
 5. Hallo, ik heb 2 kinderen met ASS .
  Ik kan wel in je beschrijving komen maar wil iets toevoegen.
  Er is een reden waarom ze moeilijk kunnen aarden, heb ik vanuit mijn waarneming als energetisch consulent gemerkt, althans toch bij mijn gezinsleden.
  Ze brengen een diep trauma mee uit een vorig leven( karma) en willen het nu en hier laten genezen.
  Ze hebben veel liefde en hulp nodig.
  Ik ervaar het label ook als hulp , vooral om hen helderheid en duidelijkheid te kunnen brengen .
  Het is echter wel fijn om de reguliere hulp aan te vullen met het spirituele en deze lieve oprechte mensen in hun geheel te blijven zien.

  Beantwoorden
 6. Volledig eens Sofie, er zijn beide kanten van hulp nodig op dit moment, en vooral een veel breder spectrum hoe je naar ASS kijkt en verklaart. Dank je wel voor je reactie!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.