Take your space

Herken je dat, dat je weet en voelt dat er bepaalde mechanismen in jou zitten die je tegenhouden om voluit te stromen? Om voluit in het leven te stappen? Vaak, meestal zelfs, is het oud nieuws. Het zijn patronen die zich al vaker hebben laten zien, en waar je ook al meerdere keren mee aan de slag bent gegaan. Je kunt er precies de vinger op leggen als bepaalde situaties zich (weer) voordoen. En toch kan het zo 'in your face and obvious' zijn, juist omdát het niet nieuw is voor je, dat je niet het verband ziet.

Take your space

Het gaat over overlevingsmechanismen, iets waar we allemaal mee te maken hebben. Bij mij werd er laatst weer iets getriggerd toen ik bezig was om mijn diepste wensen op papier te zetten. Dit was een opdracht van een van mijn coaches, zij is Amerikaanse, vandaar dat ik het in het Engels doe. Als laatste wens had ik opgeschreven: To fully connect with Mother Earth and take my space. En vooral bij dit laatste 'take my space', voelde ik iets borrelen in mijn binnenste. Interessant. Ik besloot er voor te gaan zitten.

Op zich is dit een thema wat voor mij al mijn hele leven speelt 'je plek pakken' of 'je plek innemen'. Dit is nooit zo vanzelfsprekend voor mij geweest. Ik weet dat dit voor heel veel mensen geldt, vooral voor vrouwen. In die zin, en zeker gezien de tijd waarin we leven, is het heel logisch dat dit thema zich weer vanuit een nog diepere laag aandient.

Verspilling van leven

Als ik dieper op 'mijn plek innemen' invoel, dan voelt het alsof ik iets onrechtmatig in bezit neem. Ruimte inneem waardoor een ander er niet kan zijn. Rationeel weet ik dat het niet klopt. Mijn ruimte niet in bezit nemen zou de grootste verspilling zijn die je kunt bedenken. Een verspilling van leven, mijn leven, en levensenergie. Kennelijk ben ik zo geprogrammeerd om er vooral niet te zijn, geen ruimte in te nemen, me klein te maken en stil te zijn. Ik mag en kan er niet zijn, tenminste, niet als mezelf.

Vanzelfsprekendheid

Ik heb er lang over gedaan om het enigszins te snappen hoe je vanzelfsprekend je plek kunt pakken. Met welk gevoel en energie je gaat staan en je ding doet. Elke keer als dit thema weer voorbij kwam ging ik weer door omdat ik wist en voelde dat dat de bedoeling was. Met vallen en opstaan weer een volgend niveau transformeren.

Innerlijke kind

Deze keer maakt het zich tot op het fysieke vlak kenbaar, ik kan het heel duidelijk voelen in mijn lichaam. Vanuit een gloeiende haard in mijn linker arm, hand en schouder, verspreidt het zich door mijn lijf. Ik observeer, volg het met mijn aandacht, en heel langzaam laat het zich helemaal zien. Een heel netwerk door mijn lichaam heen. Fascinerend. Ik voel intuïtief dat dit dieper gaat dan vorige keren. Het voelt alsof het in zijn geheel vanuit het moeras omhoog komt. Wat ik er mee doe is in het moment zijn en erbij blijven, aandacht geven, liefde en licht geven, ermee communiceren, het bedanken en vertellen dat het werk klaar is en het vakantie mag nemen. Ik neem er elke dag de tijd voor, zolang als mijn innerlijke kind, het mechanisme en mijn lichaam, het nodig hebben. Elke dag wordt ik weer 10 kilo lichter. Ik voel ook dat ik meer slaap en rust nodig heb.

Innerlijke spagaat

Als je geen aandacht besteedt aan je oude overlevingsmechanismen loop je kans dat je in een spagaat terecht komt: Uiterlijk doe je alle 'juiste stappen' in wat je wilt bereiken in je leven, terwijl je niet verder komt omdat je overlevingsmechanisme aan je zit te trekken 180 graden de andere kant op.
Het zit op energetisch niveau, zo'n overlevingsmechanisme ligt als een fundament onder je hele leven. Je innerlijke kind laat dit niet zomaar los, want voor hem/haar voelt het nog net zo levensbedreigend als het toen was, jaren geleden. Als je dit eenmaal in je bewustzijn hebt en de intentie neerzet om het te transformeren, dan zal dit mechanisme in zijn eigen tijd in beweging en naar de oppervlakte komen.

Sommige termen zijn zo gemeengoed geworden in de spirituele wereld. Dat is heel positief, een teken dat veel mensen dit oppakken en ermee bezig zijn. De andere kant is dat we het zo vaak gehoord hebben dat de sprankeling er een beetje vanaf gaat. Tenzij je alert blijft en er op een integere manier mee aan de gang gaat.

Levensenergie

In feite zijn al die situaties die je ongemakkelijk, angstig, of pijnlijk doen voelen de perfecte gelegenheid om naar binnen te gaan en te onderzoeken wat er speelt in jou, wat je tegen houdt. Want het kost je bakken met energie, levensenergie, die niet vrij kan stromen.

Ga eens na bij jezelf; zijn er gebieden in je leven die maar niet willen lopen? Wat roept de titel van dit blog bij je op? Welke thema's spelen er, of komen er omhoog? En kijk dan vooral naar die thema's waarbij je denkt 'been there, done that'. Spreek een intentie uit dat je dit anders wilt, of maak een lijst zoals ik gedaan heb met je diepste wensen. Blijf een innerlijke open houding hebben, en kijk wat zich aandient. Ben bereid om alles onder ogen te zien, hoe klein of groot het ook is. NU is je tijd.

Liefs,
Rozemarie

FacebooklinkedinFacebooklinkedin

4 gedachten over “Take your space”

 1. Ik ben nu eindelijk (55 jaar oud) in “de overgang” gekomen. Hèt moment om mijn plek in te gaan nemen, om “helemaal voor mezelf te gaan”, lees ik. Ook die plek waar de generaties vóór mij mee geworsteld hebben , mijn moeder en moeders moeder, hebben allemaal niet in hun kracht kunnen staan en dat is waar ik steeds zo’n hekel aan had om áán te zien!
  Eigenlijk doe ik hen gewoon na, kom ik zo langzaam aan tot de ontdekking, en daar heeft mijn dochter me op gewezen (indirect, zij is mijn spiegel). Daar ga ik echter wat mee doen. Moge ik hulp ontvangen, ik zal dankbaar zijn. (Dit is niet om zo maar even op te lossen bedenk ik mij)
  ik volg de media en lees: de hele wereld is gedwongen radicaal te veranderen, met name in gedrag: geen vlees eten, minder vliegen etc. Als hartstochtelijk natuurmens ga ik ervoor, maar tegelijk ook voor: “mijn plek innemen”.

  Beantwoorden
  • Moedig Caro! En als het je intentie is dan komen ook de juiste mensen en hulp op je pad. Ik herken het verhaal helemaal wat je schrijft over vorige generaties. Zolang je alert bent en vooral ook liefde voor jezelf hebt, is er een goede basis voor verandering. Dank voor je reactie!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.